top of page

 

Een doula voedt jou en steunt je tijdens je reis naar nieuw leven. Zij kan je niet helpen te bevallen, maar kan jouw last wel verlichten.

 

Wat is een doula?

 

 

Een doula is een ervaringsdeskundige die helpt bij de bevalling. Een doula geeft constante steun, informatie en emotionele en fysieke ondersteuning aan zwangere vrouwen voor, tijdens en vlak na de geboorte. Doula’s begeleiden de vrouwen bij bevallingen in ziekenhuizen, in geboortehotels en thuis.

Het eerste doel van een doula is het op positieve wijze informeren van zwangere vrouwen en hun familieleden over het aanstaande moederschap en de bevalling. Het fundament onder de verzorging door een doula is de wetenschao dat de constante emotionele ondersteuning en het geven van vertrouwen tijdens de bevalling alle fases richting het moederschap verbeteren en vergemakkelijken.

 

Het belang van een doula ligt dus niet zozeer in wat zij weet, maar nog meer in haar persoonlijkheid aangezien dat is wat de meeste invloed heeft op een vrouw die bevalt.

 

Een doula voorziet in emotionele steun en in de praktische ondersteuning aan vrouw en partner voor, tijdens en vlak na de bevalling. Zij kan informatie verschaffen, adviseren en ondersteunen, maar zij is niet gekwalificeerd tot medisch ingrijpen. Wel kan zij een brede kennis hebben over massage, reflexologie, homeopathie en lactatie.

 

Zij is de persoon die door de vrouw en haar partner is uitgekozen om haar te beschermen tijdens de bevalling, in de transitie richting het moederschap en vaderschap. Haar werk voorziet in de taak die van oudsher werd vervuld door andere vrouwen in de familie of in de buurt, zoals nog immer in vele culturen de gewoonte is.

 

Een doula is ook de persoon die de vrouw beschermt doordat zij ervoor zorgt dat haar wensen worden gerespecteerd en gehoord. Zij faciliteert en vergemakkelijkt de communicatie tussen de zwangere vrouw en de verloskundigen en artsen.

 

Eén van de aspecten die een doula maakt tot een doula is de constante verzorging die zij biedt: als de bevalling aanvangt, staat zij al aan de zijde van de vrouw en zij blijft dat tot aan het eind.

 

 

 

Wat is een doula niet?

 

Een doula is geen vroedvrouw, noch verloskundige. Zij is geen dokter en ook geen verpleegster en neemt dus geen medische beslissingen. Zij is ook geen kraamverzorgster.

 

 

Wat is het verschil tussen een doula en kraamzorg?

 

Kraamzorg is een uniek Nederlands fenomeen. Hoewel het zeer veel voordelen kent, is het niet mogelijk om te kiezen voor die kraamverzorgster waarvan jij wenst dat zij jou zal verzorgen op het moment dat je baby geboren is. Het is ook niet mogelijk om met de kraamzorg een intieme en vertrouwelijke relatie op te bouwen. Door een doula te nemen, is het wel mogelijk om een emotionele band op te bouwen waarbij zowel moeder als doula zich op hun gemak voelen in een sfeer van vertrouwen. Als moeder heb je immers de mogelijkheid om zelf de doula te kiezen die je aan je zijde wenst tijdens de zwangerschap. Zij kan tevens je gids zijn binnen de gezondheidszorg, eventuele twijfels wegnemen en de verschillende mogelijkheden uitleggen waarvoor je kunt opteren.

 

Vandaag bevallen!

 

 

 

Bevallen is in de laatste decennia verworden tot een steeds individuelere en medische aangelegenheid. Als gevolg hiervan begaan vrouwen dit mooie pad alleen, want al bevinden zij zich in het gezelschap van hun partner, zij hebben de traditionele ondersteuning van andere vrouwen verloren en daarmee de kennis die zij als groep hebben op basis van levenservaring.

 

Vaak worden zij fysiek gescheiden van hun familie, leven zijn in veraf gelegen steden of landen en missen daarmee de warmte en band van deze groep vrouwen aan wie zij advies kunnen vragen of waarmee zij kunnen praten over hun zorgen en emoties.

Een doula kan dit gemis ondervangen!

 

 

 

Zal mijn partner zich verdrongen voelen door de aanwezigheid van een doula?

 

Zal mijn partner zich verdrongen voelen door de aanwezigheid van een doula?

In het geheel niet. Normaal gesproken zullen de aanstaande ouders deze vrouw met ervaring juist met open armen ontvangen.

 

Een doula vervangt de partner niet bij de geboorte, maar neemt druk weg die gevoeld word om haar bij te staan (en vaak ook nog diens omgeving, zoals andere kinderen, het huis, de overige familieleden etc.). Zodoende kan de partner doen waar hij/zij het best in is: van haar houden.

 

Doula leiden, wat doe een doula? wat is een doula? hoe vind ik een doula? ik wil een doula, doula amsterdam, doula leiden.
Por las madres
Voor de moeders
Por los padres
Voor de vaders
Por los bebés
Voor de baby’s
Por la ternura
Voor tederheid
Por la vida
Voor het leven
Por amor
Voor de liefde
bottom of page